The world as seen through dreams
Dreams in the category Dromen en Democratie

Temiar

Je hebt misschien wel eens gehoord van de op de Senoi geïnspireerde hoop om dromen te gebruiken voor een leukere wereld. Hoewel, het echte Senoi volk - beter bekend als de Temiar - had en heeft waarschijnlijk andere droompraktijken. Misschien is het beter de woorden Senoi en dromen niet meer tegelijk te gebruiken, maar ik heb een vraag. Als je naar de Westerse benadering van dromen kijkt, is het erg persoonlijk, psychologisch, en spreekt het maar weinig mensen aan. De Senoi fantasie gaat verder en suggereert dat iedereen regelmatig over dromen praat, op een manier die sociale relaties en zelfs de maatschappij in het algemeen verbeterd.

Heeft iemand hier al een patent op aangevraagd? Geintje. Het gaat allemaal zeker drie decennia terug en verhalen over de Senoi steken nog steeds af en toe de kop op. Helaas lijkt er nooit veel mee te zijn gedaan. Ik zou niet weten of iemand dromen ooit echt heeft verbonden met groepsvorming en sociale actie. De World Dreams Peace Bridge komt in de buurt. Kunnen we nog iets meer doen op dit gebied?

Hier is wat Engelstalige achtergrondinformatie. G. William Domhoff is de belangrijkste criticus, zie Senoi Dream Theory: Myth, Scientific Method, and the Dreamwork Movement. Ik kreeg mijn eigen twijfels na het lezen van Marina Roseman's boek Healing Sounds from the Malaysian Rainforest (1991), dat laat zien dat de Temiar een heel andere kijk op de wereld hebben dan wij Westerlingen. Het plaatje komt van de Temiar website.

April 20th, 2005

Dromen en Democratie

soapbox

Dromen gaan vaak over zaken die belangrijk zijn in je leven. Denk aan drijfveren, interesses, talenten, maar ook actuele uitdagingen of onverwerkte problemen. Mensen die elkaar regelmatig hun dromen vertellen, laten daarmee veel van zichzelf zien. Dat gebeurt zonder valse sentimenten, intellectuele pretenties of andere rookgordijnen, dus het blijft echt. Volgens mij is dat bijzonder.

In sociale zin is er nog relatief weinig ervaring met droomgroepen. Maar ik vermoed dat dromen een goed middel zijn om conflicten op te lossen, omdat het erg snel duidelijk kan maken waar het echt om gaat, op een manier waarbij voor alle partijen duidelijk wordt wat er echt aan de hand is. Verder zijn dromen ook erg goed voor creatieve inspiratie, dus wellicht zijn er ook luchtiger sociale toepassingen mogelijk.

Het plaatje komt van de Glasson Murray Group.