The world as seen through dreams
Dreams in the category Helende dromen
February 6th, 2008

Lezing: Terugkerende nachtmerries

Post by posted in Helende dromen, Harry Bosma

Nachtmerrie

Studium Generale, Universiteit Utrecht
Woensdag 27 februari
Gevaarlijk idee: Terugkerende nachtmerries
Drs. Jaap Lancee, Psychologie, UU, laat zien dat bij verrassend veel mensen de nachtrust verstoord wordt door enge dromen.

Jaap Lancee (1980) studeerde klinische psychologie met de specialisatie nachtmerries. Sindsdien heeft dit onderwerp hem niet meer losgelaten. Jaap Lancee is als docent en onderzoeker verbonden aan de Universiteit Utrecht en doet hier onderzoek naar de effecten van nachtmerries. Hij heeft een website (www.nachtmerries.org) ontwikkeld en een zelfhulpmethode geschreven om deze vervelende dromen tegen te gaan. Op het moment is hij bezig met het valideren van deze zelfhulpmethode.

April 11th, 2005

Visualisatie en regeneratie

Post by posted in Helende dromen, Harry Bosma

trucje met de vinger

Enige tijd geleden kwam in de comments visualisatie en regeneratie ter sprake. Ik toen dat ik iets had gelezen over kinderen die verloren vingertopjes hadden geregenereerd. Leek me een sterk verhaal.

Ik heb het toch maar eens aan Google voorgelegd. Het lijkt inderdaad mogelijk. Hier zijn enkele links, ga naar Google voor meer, en speciaal scholar.google.com voor wetenschappelijke publicaties:

- "[...] in the very young, a certain amount of regeneration occurs to compensate for lost tissue", Med J Aust. 1979 Dec 1;2(11):580-2
- Gaat dit om een volwassene? Case report: "the distal phalanx generated to give an excellent functional result", J Hand Surg [Br]. 1993 Apr;18(2):230-3
- Marteling van apen. "The new structures were cosmetically pleasing as in the human instances", Anat Embryol (Berl). 1987;177(1):29-36.

Visualisaties zijn hier dus nog geeneens nodig.

April 8th, 2005

Griep als een droom

Post by posted in Helende dromen, Harry Bosma

jongen met koorts

Soms bekijk ik het leven als een droom. Ik ben op de 8e dag van lamlendige vermoeidheid, af en toe luid hoesten, keelpijn, licht brandende ogen, mijn neus is van bloedend naar verstopt naar lopend gegaan, en mijn hoofd voelt verstopt. Voor een volledig beeld, denk ook nog aan een ongemakkelijk gevoel in de botten op vooral dag 4.

Het symbool dat ik het best begrijp is de verhoogde temperatuur. Gedurende de laatste week werd ik bozer en bozer, terwijl tegelijkertijd de koorts telkens wat erger leek te worden. Dat ik niet begreep waarom ik zo boos kon zijn, hielp ook al niet. Maar, in de avond van dag 7 viel uiteindelijk het kwartje. Ik heb tijdens mijn ziekte nogal wat tegenwerking gehad van artsen en andere autoriteiten, en dat zit me nog behoorlijk dwars. Na dat inzicht, sliep ik beter dan ik in lange tijd had gedaan.

Ziekte kan worden gezien als het uiten of loslaten van emoties die niet op andere manier geuit kunnen worden. Dan vraag ik me iets af. Twee jaar geleden ging ik ook door een periode van woede zonder directe aanleiding. Dat had te maken met mijn verontwaardiging dat ik zoveel jaren van mijn leven had verloren aan de ziekte ME. Daar kwam toen geen koorts aan te pas, ik wist twee weken precies waar de woede vandaan kwam. Blijkbaar is er deze keer meer aan de hand dan alleen woede die een uitlaatklep zoekt.

December 29th, 2004

Droom diagnostiek

Post by posted in Helende dromen, Harry Bosma

Stethoscoop

Jaren geleden hoorde ik al eens van een Russische dokter die uitgebreid verslag zou hebben gedaan van diagnoses op basis van dromen. Afgelopen week kwam ik weer een verwijzing naar een Russische dokter tegen, namelijk dokter V. Nikolaevich Kasatkin. Hij zou dromen hebben gebruikt voor “vroege diagnose van ziekten als kanker, tuberculosis, appendicitis, enz“.

Overigens ben ik op het internet ook al andere dokters tegen gekomen, zie Dieter Kroener (Duits) en Jean-Michel Crabbé (Frans). Ik hoop dat beide heren binnenkort een blog schrijven over hun ervaringen met dromen. Overigens moeten er toch in Nederland ook wel dokters zijn die met dromen werken.

December 12th, 2004

Helende dromen

Post by posted in Helende dromen, Harry Bosma

Snakes

In de beginjaren van het internet maakte ik de Healing Dreams website, waar ik vertelde over mijn ziekte en mijn dromen De website is al een tijd niet meer bijgewerkt. Mijn gezondheid is wat verbeterd, en als reflectie daarvan ben ik overgegaan naar een nieuwe website genaamd Alquinte. De interesse is echter gebleven.

Ik zou graag willen weten hoe dromen kunnen helpen met fysieke problemen. Volgens sommige mensen is al het droomwerk helend, al was het maar in de psychologische zin. Dat is leuk, maar op welk moment worden dromen ook fysiek helend? Er bestaan voorbeelden van fysiek helende dromen, maar dan gaat het meestal om tamelijk onschuldige kwaaltjes. Zelf heb ik een chronische en sterk beperkende ziekte gehad - met nog een stukje weg af te leggen, dus ben ik vooral geinteresseerd in de helende mogelijkheden voor serieuze ziekten.

Ik zat er al wat tegen aan te hikken. Siggi (een van de vertalers) vond het eigenlijk wel logisch om op je eigen blog ook iets met je eigen interesses te doen. Meer later. :-)

October 29th, 2004

Droom je gezond

Stephan Schumann

Stephan Schumann is een Heilpraktiker (aanbieder alternatieve gezondheidszorg) in Hamburg voor met name psychotherapie. In zijn werk met clienten en voor zijn eigen spirituele ontwikkeling spelen dromen een belangrijke rol.

Over zijn eigen ervaring: “Dat ik nog leef, heb ik aan dromen te danken, die me de weg naar mijn herstel wezen. Tussen mijn 5de en 22ste moest ik zware medicijnen gebruiken, die ik volgens de dokter de rest van mijn leven zou hebben moeten innemen. Tegen het advies van de dokter in, na intensieve dromen, schafte ik de medicijnen af. Ik ben er nu 18 jaar vanaf, en ben gezond, vrolijk en gelukkig.“

Volledige vertaling volgt …