The world as seen through dreams
Dreams in the category Christoph Gassmann
March 10th, 2005

Droomfragmenten

Post by posted in Algemeen, Christoph Gassmann

bubble chamber

Volgens recent onderzoek zijn de meeste dromen tamelijk consistente verhalen met een begin en een eind. Dat zal sommige mensen verrassen, omdat vaak wordt gedacht dat dromen vol abrupte veranderingen zitten. Dat kan inderdaad wel eens voorkomen, maar zelfs in dat geval kan een onderliggend thema de verschillende fragmenten met elkaar verbinden. Christoph Gassmann vertelt meer.

December 6th, 2004

Deuren van hoorn en ivoor

Post by posted in Algemeen, Christoph Gassmann

The gates of horn and ivory

Er bestaat een oud onderscheid tussen dromen die hetzij via de deur van hoorn of de deur van ivoor komen. Toch zijn er moderne bronnen die ons uitleggen dat voor dromers met name de deur van hoorn nog steeds ban belang is. We laten het aan jouw over om te beslissen of dat inderdaad zo is. Christoph Gassmann vertelt meer.

Volledige tekst in Duits, vertaling wordt overwogen...

November 22nd, 2004

Antroposofie en de droom

Post by posted in Algemeen, Christoph Gassmann

Goetheanum

De nalatenschap van Edgar Cayce hielp ooit dromers in Amerika bij elkaar te brengen. Europa heeft ook zulke opvallende persoonlijkheden gekend. Rudolf Steiner was een van hen. Zijn invloed is terug te vinden in speciale scholen, landbouw, alternatieve gezondheid, kunst, en zelfs in bankieren. Dat alles is echter alleen de uiterlijke kant van de antroposofie. Christoph Gassmann beschrijft hoe Rudolf Steiner het fenomeen dromen begreep, en acht het belangrijk dat zijn begrip van dromen wordt besproken zowel binnen als buiten de antroposofie, om als stimulans te worden gebruikt.

Lees meer…

October 1st, 2004

Meer bewustzijn

Christoph Gassmann

Christoph Gassmann, auteur van “Träume erinnern und deuten”, stelt zich voor in zijn blog en beschrijft welke betekenis dromen in zijn leven hebben. Hij waarschuwt voor het populaire gebruik van droomsymboolboeken, die dromers amper verder helpen, en roept op tot meer bewustzijn en meer zelfstandigheid in de omgang met dromen.

Hij schrijft: “Als men de droom als een wereld begrijpt, worden nieuwe manieren van kijken mogelijk. Hoe is deze wereld gemaakt? Hoe werkt het? Welke (natuur)wetten zijn hier van kracht? Wie creeert deze droomwereld. Hebben de inwoners van de droomwereld hun eigen bewustzijn? Welke rol speelt het droom-ik?“

Lees meer…