Temiar

Je hebt misschien wel eens gehoord van de op de Senoi geïnspireerde hoop om dromen te gebruiken voor een leukere wereld. Hoewel, het echte Senoi volk - beter bekend als de Temiar - had en heeft waarschijnlijk andere droompraktijken. Misschien is het beter de woorden Senoi en dromen niet meer tegelijk te gebruiken, maar ik heb een vraag. Als je naar de Westerse benadering van dromen kijkt, is het erg persoonlijk, psychologisch, en spreekt het maar weinig mensen aan. De Senoi fantasie gaat verder en suggereert dat iedereen regelmatig over dromen praat, op een manier die sociale relaties en zelfs de maatschappij in het algemeen verbeterd.

Heeft iemand hier al een patent op aangevraagd? Geintje. Het gaat allemaal zeker drie decennia terug en verhalen over de Senoi steken nog steeds af en toe de kop op. Helaas lijkt er nooit veel mee te zijn gedaan. Ik zou niet weten of iemand dromen ooit echt heeft verbonden met groepsvorming en sociale actie. De World Dreams Peace Bridge komt in de buurt. Kunnen we nog iets meer doen op dit gebied?

Hier is wat Engelstalige achtergrondinformatie. G. William Domhoff is de belangrijkste criticus, zie Senoi Dream Theory: Myth, Scientific Method, and the Dreamwork Movement. Ik kreeg mijn eigen twijfels na het lezen van Marina Roseman's boek Healing Sounds from the Malaysian Rainforest (1991), dat laat zien dat de Temiar een heel andere kijk op de wereld hebben dan wij Westerlingen. Het plaatje komt van de Temiar website.