Meer bewustzijn

Christoph Gassmann

Mijn naam is Christoph Gassmann en ik woon in Zwitserland, bij het meer van Zurich. In ben in 1954 geboren. Toen ik ongeveer 17 of 18 jaar oud was, had ik een droom met een ongelooflijke grote rijzende zon, die me erg, erg veel indruk op me heeft gemaakt. Sindsdien ben ik altijd met dromen bezig geweest. Natuurlijk was het soms wel eens wat op de achtergrond, maar ik ben toch altijd weer teruggekeerd naar dromen. Ik ben psycholoog geworden vanwege dromen. Ik heb ze de laatste 25 jaar opgeschreven, soms vaak, soms minder vaak. Hiervoor gebruikte ik eerst een leeg boek. Later ben ik de Alchera software van Harry Bosma gaan gebruiken.

Als ik boekenwinkels binnenkom - zowel algemene als gespecialiseerde - kom ik een verzameling droomboeken tegen die in interpretatie en toekomstvoorspellingen zijn blijven steken. De meeste boeken zijn symboolboeken, waarvan sommige tenenkrommende en volledig ongeloofwaardige interpretaties van droomsymbolen bevatten. Sonne Ik vrees dat mensen die zulke boeken niet echt waar voor hun geld krijgen. Waarschijnlijk kijken ze zo'n boek een paar keer in, om te zien wat een droom zou kunnen betekenen, en krijgen dan zulke vreemde antwoorden dat ze snel hun interesse in dromen verliezen. Op deze manier verknoeien zulke boeken de toegang tot iemands eigen dromen, ze helpen niet. Freud's 100 jaar oude (en dat is geen bewijs van kwaliteit) “Dream Interpretation” gaat nog steeds door voor een “serieus” boek, en wordt keer op keer herdrukt. De volledig achterhaalde theorie, die beweert dat het onbewustzijn een soort vuilnisbak is, die men liever ontwijkt omdat het zo onplezierig is, is kleinerend en op geen enkele manier gesteund door bewijs.

In wezen beschouw ik droominterpretatie als een erg beperkte methode om met dromen om te gaan. Het komt voort uit de idee dat de droom een beeldspraak is die men moet vertalen. Zolang de dromer in de droom is, ervaart hij het nooit als een taal, maar als een wereld waar hij ervaringen heeft. Enkel de vervreemding die ontstaat als men wakker wordt, en gangbare psychologische opvattingen, veranderen de droom in een taal die men als een detective moet ontcijferen. Als men de droom als een wereld begrijpt, worden nieuwe manieren van kijken mogelijk. Hoe is deze wereld gemaakt? Hoe werkt het? Welke (natuur)wetten zijn hier van kracht? Wie creeert deze droomwereld. Hebben de inwoners van de droomwereld hun eigen bewustzijn? Welke rol speelt het droom-ik? Gedraagt het droom-ik zich op een slimme en behoedzame manier? Had het droom-ik iets beters of iets anders kunnen doen? Maakt het droom-ik gebruik van de mogelijkheden in een bepaalde droom?

New Horizons

Naar mijn mening is het belangrijk om bewuster met dromen om te gaan. Bewuster in de zin dat men dromen 's ochtens niet vergeet, maar opschrijft of vertelt. Bewuster in de zin dat men zichzelf vragen stelt over de droom, zonder overhaastig te beantwoorden of gelijk naar een droomsymbolenboek te grijpen. Bewuster, tot slotte, in de zin van dat men lucide droomt, droomt met vol bewustzijn van de droom. Dit kan allemaal worden geleerd. Men kan droomleven cultiveren. Dromen zijn een belangrijke deel van ons leven, zoals bijvoorbeeld onze handen of onze ogen. We negeren op verwerpelijke wijze een belangrijk deel van ons leven. Ik geloof dat er veel verborgen schatten zijn en vele ontdekkingen zijn te doen in de droomwereld.

Christoph Gassmann heeft een praktische introduktie voor dromen geschreven, die de lezer kan help om makkelijker zijn of haar weg in de droomwereld te vinden, en dat verder ingaat op de bovengenoemde thema's. Christoph Gassmann: Träume erinnern und deuten (ISBN: 3-491-69807-3)

Hij heeft ook een website samengesteld over dromen: http://home.sunrise.ch/cgassman/ring.html.