Het Kilodroom project

Dresorta

Juhani Kääriäinen heeft een fascinerend Kilodroom project. Het is zowel droomkunst alsook een persoonlijk droomonderzoek project, gebaseerd op een database met 1000 van Juhani's dromen. Een klein deel van dit Kilodroom project was tentoongesteld tijdens de IASD droom conferentie in Kopenhagen. (2004).

Onderzoek naar precognitie is een van de doelen van het Kilodroom project. Eigenlijk is precognitie niet helemaal het juiste woord, het gaat eerder om droomfragmenten die opduiken in de dagelijkse realiteit. Ik vroeg Juhani hierover, en kreeg het volgende antwoord:

Het Kilodroom project heeft verscheidene studiepaden, maar dit is het meest concrete op dit moment. Wat is het? Ik heb een gevoel, maar niet de woorden om het te vertellen. Hopelijk heb ik de tijd om daar over na te denken. Waarschijnlijk heeft het woord - multiverse - er iets mee te maken.

Voor dromen met een opvallende beelden maakt Juhani een Dresoreta kaart. Dresoreta is een acroniem dat staat voor Dream Source Reality Target, ofwel Droom Bron Realiteit Doel. Het plaatje rechtsboven laat een Dresoreta zien met een nijlpaart omgegeven door een stel lijnen. De beschrijving van de droom kan worden gevonden in de oorspronkelijke logaantekening, in dit geval op 9-Feb-1985. Hier is een scan van deze aantekening, met dank aan Juhani voor de vertaling:

Oorspronkelijke tekst van de nijlpaard droom
Ik liep op ijs (van een meer) en begreep dat iemand een ongeboren nijlpaard had gedood. Kreeg het beeld dat de illustratie laat zien. Daarna ging de droom naar het huis uit mijn kindertijd, buiten, en een premiejager vond de snelste slang van de wereld. Hij gaf twee mannen om er op te passen. Ik was vlakbij het toilet en hield de slang bij me weg met een stok. De slang viel naar beneden en bleef achter me.

Wanneer een Dresoreta opduikt in de dagelijkse realiteit, is het in feite een déjà vu. Het beeld van de nijlpaard duikt twee keer op, eerst als een nijlpaard in een glazen doos, en later als een kunstenaar in een glazen doos. Juhani vertelt:

Foto van nijlpaard
Deze foto laat een nijlpaard zien op transport op een truck. Dit is een van de weinige déjà vu ervaringen die de nijlpaard droom (09-Feb-1985) heeft voortgebracht. Zoals je kunt zien zit er vijf jaar tussen de droom en een van de déjà vus. Ik las een Life magazine 21-Feb-1990 in de openbare bibliotheek. Kwam bij deze pagina en voila! Het déjà vu gevoel ontstond! Auteur is Richard Ross en de foto laat een nijlpaard zien uit het Field Museum of Natural History, 1987. Je kunt naar de bibliotheek gaan en zelf oude Life magazines bekijken. Dit zou een winter nummer 1990 moeten zijn.
Sleeper

Een volgende glazen doos met iemand erin kwam later. Deze foto komt van een krant die een geboren Schotse actrice Tilda Swinton laat zien. Als onderdeel van een conceptuele kunst-tentoonstelling in London, sliep zij acht uur per dat in een glazen doos:

Dit plaatje komt ook uit Time Magazine! Het is gedateerd 18-Sep-1995, pagina 61. Bibliotheekbezoek weer. De Dresoreta vond plaats op de 16e - ja- geen tijdreizen, maar bibliotheken krijgen de magazines enkele dagen voor de vermelde datum. Zoals je ziet duurde het meer dan 10 jaar om deze déjà vu gebaseerd op dezelfde droom te krijgen. Ik heb een systeem met categoriën en deze was not zo sterk als de vorige, maar toch sterk genoeg om te registreren.

Juhani zegt dat hij geen nieuwe dromen meer toevoegd aan het Kilodroom project, omdat hij al meer dan voldoende dromen en hij slecht over een leven beschikt. Wel registreert hij nog steeds nieuwe Dresoretas.

Juhani Kääriäinen omschrijft zichzelf als een niet-lineare, random access man, een amateur droomonderzoeker.

Meer informatie: http://hem.passagen.se/antin/kilodream/settings/kidrepro.htm.